Flytta hemifrån

Funderar du på att flytta hemifrån, eller har du kanske redan flyttat hemifrån? Har du svårt med ekonomin? Har du inte svårt med ekonomin? Oavsett vad dina svar är på frågorna så tror vi att dessa tips kan hjälpa dig om du har flyttat eller ska flytta hemifrån! 

Jag ska flytta hemifrån, hur hittar jag en lägenhet?

Det bästa sättet att få en lägenhet är att dina föräldrar ställt dig i bostadskö och att du på så sätt har rätt att få en lägenhet efter ett en viss tid. Kolla med dina föräldrar om du står i bostadskö. Om du däremot inte står i bostadskö, finns det andra sätt att hitta en lägenhet, t.ex att kolla med dina släktingar och dina vänner. De kanske har några tips eller känner någon som är villig att hyra ut sin lägenhet.

Ett annat tips är att lägga upp i köp- och säljsidor att du önskar hyra en lägenhet. Var då noga med att presentera dig och beskriv dig själv positivt. Beätta gärna att du är djur- och rökfri om du är det. Du kan också skicka in annonser till olika tidningar där du skriver samma sak som i köp- och säljsidorna. Du kan också sätta upp lappar på anslagstavlor där du bor, där du berättar att du önskar hyra lägenhet.

Var noga med att kolla villkoren innan du hyr en lägenhet!

Oftast när en lägenhet ska hyras så finns det villkor som den som hyr måste följa. Var noga med att godkänna villkoren innan du skriver under något kontrakt. Om du skriver under ett kontrakt utan att känna till villkoren kan du få oväntade utgifter, och det kan försvåra arbetet med att sköta din privata ekonomi.

Köp begagnade möbler!

Möbler och heminredning kan ofta vara dyra att köpa nya, och därför är vårt tips är att du köper begagnat! Kolla på köp- och säljsidor, kolla på second-handbutiker, kolla med dina vänner, kolla helt enkelt överallt där möbler och heminredning kan tänkas finnas till försäljning!

Dela lägenhet med någon!

Har du en kompis som också ska flytta hemifrån? Då kan ni dela lägenhet! På så sätt blir hyrekostnaderna endast hälften så stora som de skulle blivit om du hade hyrt lägenhet själv! Nästan alla andra kostnader minskar om du delar lägenhet med någon, mat, alla möbler o.s.v.

Gör en budget!

Hela hemsidan tjatar om att du ska göra en budget, men det är av en anledning! En budget gör det mycket lättare att behålla kontrollen över dina pengar. Om du vill lära dig hur du gör en budget, klicka här!

Jag kan inte betala hyran i tid, vad ska jag göra?

Om du inte kan betala din hyra i tid så finns det en väldigt smart lösning. Ring din hyresvärd och berätta att du inte kan betala, och fråga snällt om du exempelvis kan betala månadens hyra om en vecka istället då du fått mer pengar. Det är ett bra knep som faktiskt kommer fungera bättre än du tror! 🙂